Wpływ spiruliny na układ krążenia
Do korzystnego działania można zaliczyć zmniejszanie poziomu trójglicerydów. Trójglicerydy są to kwasy tłuszczowe, które są jednym z głównych materiałów energetycznych dla organizmu. Ich nadmiar znacznie podnosi ryzyko zawału serca. Dodatkowo zwiększa poziom „dobrego” cholesterolu HDL, jednocześnie obniżając poziom tego „złego” cholesterolu LDL. Zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi może prowadzić do powstania miażdżycy. Kolejną korzyścią płynącą z suplementacji jest obniżenie ciśnienia tętniczego.
Wpływ spiruliny na cukrzycę
Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna wynikająca z zaburzonego wydzielania lub działania insuliny. Insulina jest hormonem produkowanym przez trzustkę. Działanie insuliny jest ściśle powiązane z poziomem glukozy we krwi. Suplementacja spiruliny pomaga obniżyć stężenie cukru we krwi. Pomaga to między innymi w walce z cukrzycą oraz insulinoopornością.
Antyoksydacyjne działanie spiruliny
Stres oksydacyjny jest stanem braku równowagi pomiędzy działaniem wolnych rodników, czyli reaktywnych form tlenu a biologiczną zdolnością do szybkiej detoksykacji, czyli oczyszczenia reaktywnych produktów pośrednich lub naprawy wyrządzonych szkód. Suplementacja spiruliny pomaga efektywnie obniżyć poziom stresu oksydacyjnego. Dodatkowym zadaniem jest ochrona komórek organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Wpływ spiruliny na funkcje wątroby
Wątroba jest narządem pełniącym bardzo wiele różnorakich funkcji. Jedną z najlepiej znanych jest funkcja detoksykacyjna. Wątroba odpowiada między innymi za metabolizm, procesy biotransformacji, przemiany żółci czy wytwarzanie hemu. Spirulina wykazuje działanie hepatoprotekcyjne. W praktyce oznacza to, że bezpośrednio chroni komórki wątroby przed uszkodzeniami. Dodatkowo poprawia jej wydolność.
Specyfikacja
- wspomaga odchudzanie
- chroni wątrobę
- jest antyoksydantem
- wspomaga proces leczenia cukrzycy
Zalecane dzienne spożycie
2 tabletki 2× dziennie.
Składniki (4 tabletek): Spirulina (Spirulina platensis) 2.000 mg (zawartość jodu w algach morskich spiruliny wynosi 36 µg (24 % RWS*); stabilizator: poliwinylopirolidon; substancja wypełniająca: celuloza; substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu; substancja przeciwzbrylająca: fosforany wapnia (fosforan wapnia); substancja przeciwzbrylająca - sole magnezowe kwasów tłuszczowych (stearynian magnezu); miedź (glukonian miedzi (II)) 0,48 mg (48 % RWS*).
RWS* = Referencyjna Wartość Spożycia
Informacja do produktów, które zawierają ekstrakty: W celu szybszej orientacji w ilości substancji aktywnych, w ekstraktach wykazane zostały ich rzeczywiste (pierwotne) ilości.
.png)
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zróżnicowanego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia. Suplement diety nie może być stosowany, jako substytut zróżnicowanej diety. Produkt nie jest przeznaczony dla małych dzieci, kobiet w ciąży i karmiących. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Przechowywać w miejscu suchym i ciemnym w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Najlepiej spożyć przed: Data minimalnej trwałości, będąca jednocześnie numerem partii, znajduje się w górnej części opakowania.
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.